Готвят иск срещу Intel заради дефектни процесори

Проблеми с процесорите Raptor Lake може да костват на Intel големи неприятности
(снимка: Intel)

Американската адвокатска кантора Abington Cole + Ellery, специализирана в групови искове и дела за интелектуална собственост, започна разследване на проблемите с процесорите Intel Core от 13-то и 14-то поколение, известни като Raptor Lake. Кантората обмисля да заведе колективен иск от името на клиенти на Intel.

По-рано Intel съобщи, че нейните процесори Core от 13-то и 14-то поколение може да са нестабилни, поради пренапрежение. Компанията ще пусне актуализация на микрокода през август, която трябва да реши този проблем. Има обаче спекулации, че новият микрокод няма да може да реши проблема във всички засегнати процесори, отбелязва Tom’s Hardware.

Intel обеща също да замени всички дефектни процесори с нови. Появиха се обаче съобщения, че нестабилно работят не само по-старите модели процесори, но и всички модели с номинална мощност на консумация (TPD) от 65 W или повече.

Адвокатите в Abington Cole + Ellery искат да се уверят, че компанията ще изпълни задълженията си да замени дефектните чипове. За да направят това, те се обърнаха към потребителите на форума Reddit, призовавайки собствениците на процесори на Intel да съобщават за случаи на неспазване на гаранционните задължения от страна на производителя, ако има такива.

Един от собствениците на Raptor Lake обясни как протича процедурата за обмен. В неговия случай Intel лесно се съгласява с процедурата RMA (връщане на продукта на производителя за ремонт или замяна). Правилата са прости и ясни.

Собственикът на проблемния процесор е помолен да направи снимки на чипа и да изпрати снимките на Intel. След това компанията се свързва с потребителя и му предлага да направи специално плащане от $25. На следващ етап Intel доставя нов процесор на своя клиент. За да получи възстановяване на 25-те долара, потребителят трябва да изпрати дефектния процесор на Intel.

Друг начин за замяна на процесора с нов е да направите дефектния чип на Intel, без да плащате специална такса от $25, и по-късно да получите новия процесор. Таксата всъщност е защита срещу измами.

Засега Intel се справя напълно с подмяната на дефектните процесори. Най-вероятно обаче рано или късно ще се появят недоволни клиенти, тъй като компанията е продала няколко милиона от тези процесори до момента. Abington Cole + Ellery се готви да заведе дело срещу Intel, ако намери достатъчно жертви.

В случай, че казусът бъде разгледан в съда и Intel загуби, съдията може да нареди на компанията да плати обезщетение на всички собственици. При такъв сценарий и адвокатите ще получат своя дял (и то значителен), така че са заинтересовани от разследването.

Коментар