Сделката на Microsoft и Yahoo е одобрена

Европейските и американските антимонополни органи одобриха сделката между Microsoft и Yahoo. Двете компании се очаква да окажат сериозен отпор на Google, която има твърде висок дял на интернет пазара, предаде Файненшъл Таймс.

Общият дял на Microsoft и Yahoo на европейския пазар за услуги възлиза на 10%, докато Google държи 90%, се казва в изявление на Европейската антимонополна комисия.
Двете хай-тек компании сключиха сделка в областта на рекламата през юли 2009 година. Съгласно нея, Microsoft получава права върху всички технологии за търсене на Yahoo в продължение на 10 години.
Сайтовете на Yahoo пък ще използват търсачката Bing на Microsoft. В замяна интернет гигантът ще получи възможност да продава реклама в резултатите от търсене в сайтовете и на двете компании.
Партньорството на Microsoft и Yahoo ще бъде напълно финализирано към края на 2010 година. Така, от началото на следващата година Yahoo ще премине изцяло към търсачката Bing.
Според анализатори, сделката с Yahoo ще засили позициите на Microsoft и ще й позволи да конкурира по-успешно Google в търсенето.

Коментар