Българин разследван за незаконна онлайн търговия с лекарство

Комисията за защита на потребителите започна работа по случай на дистанционно офериране на средство за лечение на свински и птичи грип. Предлагането и продажбата на продукти, представяни с лечебно въздействие, са забранени от Закона за защита на потребителите (ЗЗП). За това нарушение търговецът ще бъде санкциониран с до 15 000 лв., съобщи КЗП.

Повод за проверката стана сигнал от Федералната комисия по търговия на САЩ, постъпил при българския контролен орган чрез Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. В него се посочва, че интернет сайтът вероятно предоставя информация от територията на България и е възможно да има нарушение на потребителски права.
Със случая са се заели експерти от дирекция „Информационна сигурност и защита на потребителите в Интернет” на КЗП съвместно с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” в МВР. Проверката е установила, че за регистратор, административен и финансов контакт е посочен Цветан Вецков с адресна регистрация в София и телефон с български номер.
Извършена е проверка и на сайта www.swineflustop.us. При нея е установено, че чрез интернет страницата потребителите, включително и от България, могат да поръчат и закупят продукта Swine Flu Stop посредством договор от разстояние. Заплащането става с поръчката чрез кредитна карта.
Наред с това, че нарушава забраната за дистанционна продажба на средства, представяни за лечебни, търговецът си служи и с допълнителни трикове за примамване на клиенти. Основно той залага на авторитетно подкрепените твърдения за уникалните качества и ефективността на медикамента.
В сайта продуктът се рекламира като „първото 100-процентово природно средство за лечение на свински и птичи грип, което атакува вируса и укрепва имунната система, като няма регистрирани странични ефекти”.
В допълнение, търговецът твърди, че „научните изследвания показват, че съставките на екстракта действат като мощен имуностимулатор, който има силно антивирусно действие спрямо грип тип „А” и „Б”, свински и птичи грип, херпес и дори СПИН.
Обръщението към посетителите на страницата при представянето на продукта е в първо лице: „Сега можете безпроблемно да се предпазите от грип и да поддържате защитните сили на организма си по време на острите симптоми”.
Този подход веднага скъсява дистанцията, което увеличава доверието на потенциалните клиенти на търговеца и създава у тях усещането за лична загриженост за превенцията и здравето им. В подкрепа на психологическото въздействие се явява друг елемент от описанието на Swine Flu Stop, който се представя като „пречистен билков продукт”. Това е допълнено с обещанието, че продуктът „не само ще укрепи имунната система, но също ще неутрализира различните вируси.”
Една опаковка от продукта се предлага на цена $39,95, като за количества търговецът е предвидил отстъпки, което се явява допълнителен стимул за потребителите да се възползват от незаконното предложение.
След направените констатации КЗП е предприела няколко действия до момента. Изпратено е писмо до изпълнителните директори на мобилния оператор, чийто номер е посочен за връзка с търговеца при покупки от България. Към настоящия момент отговор от тях не е получен.
Паралелно с това е изпратено и писмо до Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, което съдържа молба за извършване на проверка по случая, за резултатите от която КЗП да бъде уведомена.
ГДБОП – МВР са установили, че сайтът работи от шест месеца и се хоства на сървъри на щатска територия. Сайтът промотира хранителни добавки, но за периода, от който е активен, не са извършени продажби.

Коментар