БАИТ поиска одит на е-правителството

Българската асоциация по информационни технологии смята, че е необходимо да се извърши професионален одит на направеното досега за изграждане на електронно правителство у нас.

Този одит е обещан от министерството и резултатите от него трябва да са прозрачни за бранша и обществото, посочи БАИТ в разпространено днес становище във връзка с публикуваната Концепция на МТИТС за електронно управление в България.
Според БАИТ, документът отразява съвременните европейски политики в областта на е-управлението и е добра основа за създаване на следващите работни документи – национална стратегия и пътна карта за нейната реализация. Сроковете за тяхното създаване обаче са прекалено отдалечени във времето и биха могли съществено да се съкратят, смята асоциацията.
ИТ браншовите асоциации трябва да бъдат използвани при самото разработване на следващите документи, а не в процеса на тяхното одобряване, каквато е досегашната практика, препоръчват още от БАИТ. Това ще позволи да се използва капацитетът, наличен в частния сектор, а не да се приемат документи поради изтичане на срокове или липсата на административен капацитет, които след това да не водят към практически резултати.
БАИТ настоява за нов начин на изготвяне на поредната стратегия, при който още в началото да се зададат ясни измерители за нейното постигане. Тези измерители ще допринесат за яснота, точност и прозрачност при отчитане на резултатите от внедряване на електронно управление.
Досегашната практика показва, че въпреки отчитането на много „успехи” и „резултати”, на практика електронно управление почти липсва, заявиха категорично от асоциацията.
БАИТ има готова визия за начина на приоритизиране на проектите, свързани с електронното управление, както и за провеждане на прозрачни процедури за тяхното изпълнение, ефективно управление и прозрачно отчитане на резултатите. Асоциацията е готова да предостави визията на министерството.

по темата: „БАИТ поиска одит на е-правителството”

добавете коментар...

  1. Баба Марта

    Визия има,но не и документ.Някой да е завършил в прослувутото МБА курс стратегия?Че там нагледно се казва какво значи тази думичка-че визия и стратегия са коренно различни неща.Че резултатите се измерват по съвсем друг начин?-Еххх….Колкото до одита-предлагам HP и Siemens да излъчат техни представители и те да направят одита.

Коментар