Nvidia помисли и за тези, които нямат много пари

По-достъпна версия на AI ускорителите Blackwell ще потегли скоро към пазара
(снимка: Nvidia)

Най-големият производител на AI хардуер, американската компания Nvidia, подготвя по-достъпна версия на ускорителя Blackwell, наречена B200A, която се очаква да задоволи нуждите на по-широкия пазар.

Линията Blackwell вече стана жертва на слухове, според които има закъснения в доставките за поне с едно тримесечие. Анализаторите от TrendForce обаче казват, че всичко върви по график и, че AI GPU-тата B100 и B200 трябва да се появят на пазара през четвъртото тримесечие.

В момента Blackwell вече е в ранните етапи на доставка, което означава, че Nvidia изпраща мостри към клиентите.

Друг интересен факт, отбелязан от TrendForce, е, че Nvidia планира да пусне по-бюджетен вариант, наречен B200A. Това е опростен и по-евтин модел, предназначен за по-голям брой клиенти – основно корпоративни клиенти и стартъпи, които не разполагат с много пари.

Що се отнася до спецификациите, ускорителят Blackwell B200A се очаква да има 144 GB памет HBM3E 12-Hi. За сравнение, по-старите модели имат 8-Hi памет, варираща от 144 GB до 288 GB. Освен това достъпният ускорител ще използва въздушно охлаждане.

Анализаторите отбелязват, че Blackwell ще заеме 80% от общите доставки на Nvidia през следващата година. 2025-та се очертава като година на новата златна треска, подхранвана от шума около изкуствения интелект.

Коментар