Интернет пълен с реликви за онлайн продажба

Интересът към религиозни реликви от всякакъв вид – от икони до коси и нокти на светци, нарасна много в последните години след излизането на бестселъра „Шифърът на Леонардо”. Но продажбата на подобни предмети си остава една тъмна субкултура, която обаче се премества от задните стаички на специализираните магазини в световната Мрежа.

Срещу този процес се изправя Томас Серафин и неговите сподвижници. Те смятат продажбата на реликви за дълбоко обидна за вярващите в техния свещен произход.

Не минава и час без Серафин или някой от неговите кибер разузнавачи да не проверят какво се предлага на сайта за онлайн търговия eBay. Но те никога не купуват, нито пък наддават. Техният интерес е в отломки от кости, парченца съсухрена плът и други религиозни реликви, разкрива washingtonpost.

Томас Серафин е професионален фотограф и католически активист в Лос Анжелис. От близо десет години той води активна кампания за блокиране на онлайн продажбите на предмети, за които се предполага, че съдържат останките на християнски светци.

Под гръмкото име „Международен кръстоносен поход за свещени реликви”, групата около Серафин отвори нов фронт срещу богохулниците, достоен за метафората за Давид и Голиат: призив за бойкот на eBay.

Според Серафин, на тяхна страна са и правилата, както каноническите, така и тези на eBay.

Дългият списък на забранени за търгуване предмети в популярния аукцион включва нацистки символи и атрибути, оръжия и амуниции и „човешки части и останки”. 2000 човека следят за спазването на тези правила, но при ежедневно предлагане на повече от 7 милиона предмети, задачата им е почти непосилна.

Коментар