Неочаквано високо потребление на WiMAX

Броят на потребителите на WiMAX расте с по-бързи от очакваните темпове. Според данни на браншовата организация WiMax Forum, към момента от услугите на 4G технологията могат да се възползват 620 милиона души в 147 страни по света.

Ако темповете на разпространение на услугата се запазят, към края на настоящата година покритието на WiMAX ще обхване 800 милиона души, а през следващата година ще достигне милиард.
Най-много потребители на WiMax има в азиатско-тихоокеанския регион. Там са изградени 100 мрежи, които покриват 237 милиона души. В Латинска Америка функционират 109 мрежи, услугите на които са достъпни за 113 милиона души.
142 са мрежите в Африка, осигуряващи покритие на 108 милиона души. В Европа действат 153 мрежи, покриващи 115 милиона потенциални потребители. В Северна Америка има само 51 мрежи, способни да доставят услуги на 47 милиона потребители.
Основен фактор за растежа на WiMax през настоящата година ще бъдат продажбите в сектора на потребителската електроника, вкл. на смартфони и телефони, поддържащи работа в три диапазона.
Конкурент на WiMAX е технологията LTE (Long Term Evolution), която сега започва да навлиза. Битката между двете тепърва предстои, но повечето анализатори прогнозират победа на LTE в дългосрочен план.

Коментар