Деветима се борят за шеф на е-правителството

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията публикува днес списък на кандидатите, допуснати до участие във втория кръг на новия конкурс за Директор на дирекция „Електронно управление”. Одобрени са общо 9 души. От тях трима са участници и в предишния конкурс на МТИТС за е-правителството, който беше отменен.

Допуснати в новия конкурс са кандидатите:

1. Марио Здравков Миладинов
2. Румен Иванов Трифонов
3. Стойчо Христов Чичеков
4. Валери Петров Борисов
5. Борислав Георгиев Бочев
6. Владимир Ангелов Караиванов
7. Георги Димитров Недев
8. Борислав Борисов Анчев
9. Веселин Стефанов Радков

Съгласно изискванията на конкурса, допуснатите кандидати трябва да представят своята концепция на тема „Изисквания към приложната архитектура на портала и средата за обмен на електронни документи за електронното управление” до 05.03.2010 г.

Директорът на дирекцията „Електронно управление“ ще има отговорността да ръководи, организира, координира и контролира политиката и стратегиите за изграждането и развитието на електронното управление. Сред ангажиментите му е и разработването и актуализирането на политики и програми по информационна сигурност и оперативна съвместимост на информационните системи.

Първият конкурс за шеф на е-правителството бе обявен на 12 октомври 2009, заедно с два конкурса съответно за началник на отдел „Електронно правителство и електронни административни услуги” в дирекция „Електронно управление” и главен експерт в отдел „Оперативна съвместимост и информационна сигурност”, дирекция „Електронно управление”. На 2 ноември на сайта бе публикуван списък на допуснатите и недопуснатите до участие. Марио Миладинов, Румен Трифонов, Стойчо Чичеков, Николай Недялков и Николай Дилов бяха поканени да продължат в надпреварата.

Изневиделица на 1 декември конкурсът за директор на е-правителството бе прекратен. От пресцентъра тогава обясниха, че няма нередности с провеждането на конкурса, но във ведомството е решено да се спре надпреварата и да се обяви повторно същият конкурс. Целта – според МТИТС – бе да се даде повече време за подготовка и по-голяма и възможност за по-широк кръг специалисти да кандидатстват за позицията, която е от голяма обществена значимост. Повторната процедура ще бъде обявена съвсем скоро, обещаха тогава от ведомството.

Два месеца по-късно, на 1 февруари 2010 г., зам.-министърът Първан Русинов се зарече, че новият конкурс за директор на Дирекцията „Електронно правителство“ в Министерството на транспорта и съобщенията ще бъде обявен всеки момент. На 3 февруари действително стартира новият конкурс за директор на електронното правителство.

Коментар