Фирмени одити изследват сивата икономика

Вчера във Варна беше даден старта на вътрешно фирмените одити, които ще се извършват в компании от региона в изпълнение на проект “Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, реализиран от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Целта на тези одити е да се събере информация за формите и проявите на сивата икономика и за начините, по които те ощетяват изрядните предприятия, работещи на светло. Ще се проучват също системите за управление и контрол, изградени в предприятията за предотвратяване на проявленията на сива икономика.

В рамките на проекта ще бъдат извършени:

– тестове, които да установят потенциални случаи и проявления на сива икономика;

– проверка за въведени системи за управление и контрол на качеството;

– проверка на адекватността на процедурите за предотвратяването на проявления на сивата икономика;

– преглед и анализ на документи от извършени проверки на контролни органи;

– преглед на правила и процедури за управление на бизнес процесите и други.

Резултатите от проведените вътрешнофирмени одити ще бъдат обобщени и представени в Доклад за основните причини, по които изрядният бизнес понася вреди вследствие на сивата икономика. Документът ще съдържа информация, въз основа на която да бъдат изчислени част от показателите за измерване на проявленията на сивата икономика.

Така формулираните констатации, изводи и препоръки ще предоставят възможност да се получи представа на посоките на въздействие на сивата икономика върху дейността на стопанските субекти у нас, съобщиха организаторите от АИКБ.

Коментар