Nvidia повлия на акциите на дузина компании

Финансовите показатели на Nvidia оказват влияние на цялата полупроводникова индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

На фона на изобилието от положителни сигнали в тримесечния отчет на Nvidia, инвеститорите все пак намериха поводи за песимизъм. Те бяха разтревожени не само от забавянето на растежа на приходите, но и от слабата прогноза за текущото тримесечие.

В резултат на това акциите на компанията потънаха с почти 7% по време на допълнителната търговия в сряда. В четвъртък сутринта борсовите котировки на азиатските емитенти, които са свързани с Nvidia по естество на дейността си, започнаха да падат.

Според CNBC, най-много негативи в това отношение са получили акциите на Samsung Electronics и SK hynix. Последните се понижиха с 5,4%, а спадът на първите надхвърли 3%. Основният доставчик на чипове памет HBM3E за нуждите на Nvidia е именно SK hynix.

Ако обемите на продажбите на ускорителите Nvidia по една или друга причина спрат да се увеличават със същата скорост, тогава приходите на SK hynix очаквано ще пострадат. Samsung е по-малко засегнат от тази новина, тъй като все още не е сертифицирал своите HBM3E за изискванията на Nvidia. Но според някои източници, този проблем вече е до голяма степен решен.

Тайванската Foxconn доставя сървърни системи, базирани на ускорители на Nvidia, така че бизнесът ѝ също зависи от успеха на американската компания. Акциите на договорния производител на сървърно оборудване поевтиняха с 1% след публикуването на тримесечните отчети.

Изпълнител на производството на чипове за ускорителите на Nvidia е тайванската TSMC, която ги и пакетира, така че недоволството на инвеститорите се разпростира и върху нейните ценни книжа, които поевтиняха с 2%.

Дори японските доставчици на оборудване за производство на чипове не останаха настрана. Цената на акциите на Tokyo Electron се понижи с 2%, докато холандската ASML отчете поскъпване с 1%. Китайските договорни производители на чипове отбелязаха покачване на цените – с 1% за SMIC и 3% за Hua Hong Semiconductor.

Песимизмът на инвеститорите по отношение на акциите на Nvidia също се отрази върху ценните книжа на конкурентите. Цените на акциите на AMD паднаха с почти 4% по време на допълнителната търговска сесия в сряда.

Разработчикът на процесорни архитектури Arm, както и неговите клиенти Qualcomm и Broadcom, също се присъединиха към редиците на емитентите с отрицателна тенденция в цените на акциите.

Производителят на сървърно оборудване Super Micro не само загуби 19% от капитализацията си предния ден, но след затваряне на търговията в сряда добави още 7% спад. В този случай обаче динамиката на цената на акциите беше по-скоро повлияна от проблеми с финансовите отчети на компанията.

Коментар