Готвят промени в закона за пощенските услуги

Промени в закона за пощенските услуги ще гарантират запазване на еднакви цени за доставка на обикновени писма и малки пратки независимо от населеното място и след пълното отваряне на пазара от 2011 година. Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов на семинар на тема „Преструктуриране на операторите на пощенски услуги”, организиран от Федерация „Съобщения” на КТ „Подкрепа”.

Един от механизмите, разпространени в Европейския съюз, е създаване на компенсационен фонд, в които се отчисляват средства от печалбите на всички оператори на универсална услуга. В момента у нас са регистрирани 12 фирми, които предоставят пълна или частична универсална услуга.

Отпадането на монопола на „Български пощи” в доставката на обикновени писма и малки колети означава силна конкуренция от оператори без задължение за изпълнение на социални ангажименти към гражданите и своите служители, посочи Първан Русинов.

Той увери синдикалистите, че при преструктуриране на „Български пощи” ще се оптимизира най-вече административният персонал. Заместник-министърът даде пример с други европейски държави, където в резултат на либерализацията на пазара съкращенията в пощенските оператори са били до 10 на сто.

Коментар