Антикризисният план на Intel зачерква Германия

Планът на Intel за излизане от кризата включва продажба на Altera и отказ от изграждане на завод за чипове в Германия (снимка: Intel)

В средата на септември бордът на директорите на Intel ще се събере, за да разгледа план за преструктуриране, който ще позволи на компанията да подобри финансовото си състояние. Все още не се говори за отделяне на производствени активи, но подразделението Altera може да бъде продадено, като освен това Intel възнамерява да се откаже от изграждането на завод за чипове в Германия, съобщи Ройтерс.

Към момента са подготвени няколко предложения, които ще се променят в бъдеще, но според източници, запознати с плановете, идеята за разделяне на производствените активи на компанията все още не е на дневен ред.

Вместо това бордът на директорите обмисля продажбата на дъщерното дружество Altera, което разработва програмируеми логически матрици и според първоначалния план трябваше да се подготви за IPO, за да привлече средства от външни инвеститори за своето развитие.

Сега доминиращата идея е да се продаде изцяло Altera и въпреки че цената на сделката все още не е уточнена, разработчикът на чипове Marvell се споменава като потенциален купувач.

Altera беше закупена от Intel през 2015 г. за 16,7 милиарда долара и по-късно получи повече независимост, за да се подготви за публично предлагане на акции, но сега съдбата на това подразделение може да се развие по различен начин. Обсъждат се и варианти за продажба на други структурни звена на Intel.

Друг важен момент в плана за спасяване на компанията е отлагане или пълно изоставяне на изграждането на завод на Intel в Германия. Този проект ще изисква поне 32 милиарда долара разходи, а в момента нито Intel, нито германските власти, които го субсидират частично, разполагат с толкова пари.

През 2025 г. американската корпорация, основен производител на чипове за РС и сървъри, планира да намали капиталовите разходи със 17% до 21,5 милиарда долара, а изграждането на завод в Германия просто не се вписва в новия план.

Коментар