Видео в YouTube води до разследване в Италия

Миналата седмица италианските офиси на Google бяха посетени от служители на финансовата полиция, а американските им юридически представители бяха уведомени, че срещу тях има обвинения в занижен контрол върху съдържанието на видео, качено на YouTube, съобщи италианската новинарска агенция ANSA.

По инициатива на компанията Vividown, която се занимава със защита на правата на хората, срадащи от болестта на Даун, милански прокурор започна разследване срещу двама американски сътрудници на Google. Повод за прокурорската намеса е публикуването на видеоматериал със запис на издевателства на ученици.

Записът е направен в училище в Торино. На него се вижда как четирима ученици жестоко издевателстват над дете, болно от синдрома на Даун. Около 15 техни съученици мълчаливо наблюдават срамната сцена.

След завършване на прокурорската проверка, ще бъде прието решение за санкции спрямо сътрудниците на Google. Училището и класът са разпознати. Разпитани са класният ръководител и виновните ученици, които също ще бъдат наказани, вероятно с обществено полезен труд.

Коментар