Intel замразява проектите за нови заводи в Европа

Плановете на Intel за нови заводи извън територията на САЩ се отлагат
(снимка: Intel)

Проектите на Intel за изграждане на заводи за чипове извън Съединените щати – в Германия, Полша и Малайзия – ще станат жертва на плановете на компанията за оптимизация на разходите, стана ясно от официално изявление.

В прессъобщение компанията обяви, че ще спре за няколко години проекта за изграждане на две фабрики за производство на чипове в Германия, както и предприятие за тестване и опаковане на чипове в Полша.

Още през ноември 2022 г. Intel придоби парцел в Магдебург, Германия за изграждане на два завода, които ще изискват 30 милиарда евро инвестиции и в крайна сметка ще позволят производство на чипове от ангстрьом клас в Европа.

Като се има предвид, че Intel се отказа от внедряване на технологичния процес 20A в масово производство, теоретично германските предприятия биха могли да овладеят технологията 18A и по-напреднали процеси.

Но поради пазарните условия, Intel реши да отложи изграждането на заводи в Германия с две години. По една или друга причина компанията забави началото на строителството. Първоначално то беше възпрепятствано от несигурността със субсидиите, след това възникнаха проблеми с премахването на плодородна почва от строителната площадка, търсенето на специалисти и скъпата електроенергия.

Отказът за изграждане на завод в Полша за тестване и пакетиране на чипове също е част от предприетите временни решения. Местните власти вече се съгласиха да предоставят на Intel около 1,9 милиарда долара субсидии от общия бюджет на проекта, който възлиза на 4,6 милиарда долара.

Това не е единственият завод за опаковане на чипове, чието пускане в експлоатация Intel ще забави като част от текущата си програма за оптимизиране на разходите. Предприятието в Малайзия, което ще допълни съществуващите фабрики, ще бъде построено, но не и оборудвано с необходимите машини. Самата сграда на завода не е основният консуматор на финансовите ресурси на Intel – оборудването, необходимо за работа на предприятието, струва много повече.

В допълнение, Intel посочи наскоро надградената Fab 34 в Ирландия като свой водещ обект в Европа. EUV литографията вече е въведена в производствената инфраструктура на Intel в Ирландия, за първи път извън Съединените щати. Компанията може да използва там  технологията Intel 4, която преди това се считаше за 7-нанометрова в общоприетата скала за обозначение.

През юни тази година Intel обяви, че няма да изгражда нов завод за производство на чипове в Израел, но това решение може да е било повлияно от продължаващите военни действия в региона. Компанията не спомена за операциите си в Израел в изявлението от тази седмица.

Преди това Intel трябваше да се откаже от плановете си за изграждане на изследователски център във Франция и съоръжение за тестване и опаковане на чипове в Италия. Междувременно, компанията ще продължи да работи по новите си проекти в САЩ, по-конкретно в Аризона, Охайо, Орегон и Ню Мексико.

Коментари по темата: „Intel замразява проектите за нови заводи в Европа”

добавете коментар...

  1. Fish

    ЕС ще се моли на Китай за заводи до 10 години

Коментар