Huawei ще изостави Windows в полза на HarmonyOS

Лаптопите на Huawei ще работят със собствена операционна система
(снимка: Huawei)

Huawei изглежда готов да се откаже от Windows в полза на собствената си операционна система HarmonyOS. Ю Ченгдонг, шефът на подразделението Huawei Consumer Business, известен също като Ричард Ю, заяви наскоро, че компютрите от следващо поколение на Huawei ще идват с предварително инсталиран софтуер HarmonyOS вместо Windows.

По този начин сегашното поколение лаптопи на Huawei може да са последните компютри на компанията, които работят под управление на чужда операционна система, отбелязва специализираният портал Huawei Central.

Ричард Ю вярва, че Huawei трябва да се откаже от Windows на фона на санкциите на САЩ. Компанията попадна в черния списък на Вашингтон през 2019 г. и оттогава претърпя загуби, поради липсата на модерни технологии, инструменти за производство на чипове и актуален софтуер.

Но сега Huawei се стреми да стане напълно независима в технологично отношение компания, създавайки нова операционна система, която не включва чужд код. Huawei вече прави това със смартфоните, продавани на китайския пазар. Следващият ход очевидно ще бъдат лаптопите със собствена ОС.

Ю припомни, че Huawei отдавна е започнала да намалява зависимостта си от чуждестранни компоненти. Той отбеляза, че компанията все още използва някои американски технологии, но сега работи за пълното им изоставяне.

В момента HarmonyOS е основната операционна система за различни носими устройства на Huawei, от смартфони до смарт часовници. Но компютрите и лаптопите на компанията продължават да работят с Windows. Сега, на фона на нарастващите санкции, пускането на собствена операционна система за компютри изглежда логична и оправдана стъпка.

Не е ясно дали новата операционна система ще се използва само на вътрешния пазар или компанията ще започне да я разпространява по целия свят. Неизвестните ще отпаднат, когато Huawei официалното пусне HarmonyOS за PC.

Коментар