Пазарът на AI ще прескочи важен праг след три години

И бизнесът, и правителствата проявят интерес към разработване на системи с изкуствен интелект (снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на софтуер и хардуер за системи с изкуствен интелект нараства средно с 40-55% годишно. Ако миналата година приходите на доставчиците са надхвърлили 185 милиарда долара, то до 2027 г. се очаква да достигнат $780-990 милиарда, много близо до границата от $1 трилион, прогнозира инвестиционната компания Bain.

Не само корпоративните играчи, но и държавните агенции ще проявят интерес към разработване на системи с изкуствен интелект. Търсенето на полупроводникови компоненти на етапа на бърз растеж ще провокира техния недостиг, дори сегментите на персонални компютри и смартфони ще бъдат засегнати.

Според прогнозата, търсенето на персонализирани чипове за нуждите на AI системите може да нарасне с 30% до 2026 г. и производителите трябва да са подготвени за това.

Ако сега е достатъчно да похарчите от $1 до $4 милиарда за оборудване на голям център за обработка на данни, то след пет години тези нужди ще изискват от $10 до $25 милиарда, според експерти.

Консумацията на енергия на такъв център за данни може да се увеличи от 50 или 200 мегавата до повече от 1 гигават. Тези промени очевидно ще засегнат енергийния сектор и производителите на охладителни системи, отбелязва Блумбърг.

Не само големите езикови модели ще растат и ще се мащабират, но и малките, тъй като властите на отделните държави и компаниите в много случаи ще се стремят да ограничат достъпа на автоматизираните инструменти за обработка до чувствителни данни.

Изграждането на суверенна AI инфраструктура ще отнеме години и милиарди долари държавни субсидии, прогнозират инвестиционните консултанти.

Коментар