ЕК започна консултация за широколентовия достъп

Европейската комисия започна днес публична консултация относно най-добрия подход за гарантиране наличието на основни далекосъобщителни услуги за всички граждани на ЕС.

Сегашните правила на ЕС относно задълженията за предоставяне на универсална услуга в областта на далекосъобщенията са от 2002 г. и гарантират достъпа на европейците до обществените телефонни мрежи и до услуги като базов достъп до интернет. Консултацията цели да установи дали тези правила и определения за универсална услуга е необходимо да бъдат актуализирани с оглед на цифровата ера и по-специално дали те следва да бъдат разширени, така че да обхващат и широколентовия достъп.
Отзивите от потребители, заинтересовани страни от промишлеността и експерти по политиката ще подпомогнат Комисията във вземането на решение дали е необходимо тя да представи до края на 2010 г. нови законодателни предложения относно задълженията за предоставяне на универсална услуга в областта на далекосъобщенията.
Комисията се интересува от виждания по следните ключови въпроси:

Основна концепция за универсална услуга;
– Широколентов достъп;
– Национална гъвкавост и координиран подход на ЕС;
– Финансиране
.

Комисията ще организира и обществен семинар на 30 март 2010 г. в Брюксел, така че потребители, заинтересовани страни от промишлеността, експерти по политиката и други заинтересовани страни да могат да обменят своите виждания. Консултацията приключва на 7 май 2010 г., а Комисията ще докладва за резултатите в съобщение, което при необходимост може да бъде последвано от законодателни предложения преди края на 2010 г.

Коментар