НАСА разработва часови зони за Луната

Първите гости и жители на Луната ще разполагат с местна часова зона
(снимка: CC0 Public Domain)

НАСА и почти всяка друга голяма космическа агенция в света имат планове човечеството да колонизира Луната. Американската агенция вече работи по някои „незначителни“ детайли: изготвя стандарт за часови зони за Луната.

Наскоро НАСА пристъпи към реализация на плановете си за „координирано лунно време“ – CLT. Тоест – система от часови зони само за Луната. Звучи глупаво, но ако планирате да пращате хора хора да живеят на Луната, би имало смисъл от някакво местно усещане за време, независимо от земното време.

Гравитационните разлики между Земята и Луната влияят върху начина, по който се измерва времето. На Земята използваме атомни часовници поради тяхната превъзходна точност. Но по-слабата гравитация на Луната кара часовниците там да „тиктакат“ по-бързо: с около 56 микросекунди на ден.

Това звучи нищожно от гледна точка на човека. Но разликата може да причини значителни проблеми с навигацията и синхронизирането на мисиите до Луната. Тази мъничка времева разлика може да направи всичко различно при определянето дали астронавт, който се носи в космоса, може да бъде точно там, където казва, че е, или дали е на километри от мястото, където трябва да бъде.

Затова изследователи от Националния институт за стандарти и технологии в САЩ предложиха лунна времева рамка, която да функционира подобно на UTC или координирано универсално време тук на Земята. Това ще гарантира, че всички лунни часовници са синхронизирани, така че всички на Луната да работят по един и същи график.

Идеята е да се поставят куп атомни часовници на лунната повърхност и в орбита, които да работят независимо от базираните на Земята системи, но все още да остават проследими до UTC.

Прецизното измерване на времето на Луната и синхронизацията със земното време ще е от критично значение за точната навигация и комуникация между Луната и Земята. Това в крайна сметка ще бъде използвано от комерсиалната космическа индустрия, когато/ако компании като Virgin Galactic и SpaceX стартират и пуснат комерсиални космически полети.

Ентусиасти коментират, че подобна синхронизация на времето ще бъде приложима и за колонизацията на Марс по-нататък. В края на краищата времето е един от фундаменталните елементи на нашата представа за реалността. Ако възнамеряваме да създадем нова реалност на друга планета, трябва да пренапишем правилата. Нали?

Коментар