Хирурзи ползват Vision Pro за минимално инвазивни операции

AR очилата Vision Pro се оказаха ценен помощник на хирурзите
(снимка: CC0 Public Domain)

Хирурзи от Калифорнийския университет в Сан Диего тестваха новите AR очила Apple Vision Pro в повече от 20 минимално инвазивни операции. Сантяго Хорган, директор на Центъра за бъдещето на хирургията към университета, коментира работата с очилата в интервю за списание Time.

Vision Pro може да бъде “по-трансформиращ” продукт от роботизираните устройства, използвани за подпомагане на операциите, каза Хорган. Въпреки че очилата на Apple са скъпи за редовите потребители, те са по-достъпни за болниците от останалото медицинско оборудване. Това е технология, от която много болници могат да се възползват.

По време на лапароскопски операции лекарите насочват камера през малък разрез и изображението от нея се показва на близкия екран. Лекарите трябва да гледат в екрана, докато оперират пациент и това е процес, който Vision Pro улеснява.

Хирурзите преглеждат компютърна томография, наблюдават жизнените показатели и много повече по време на тези операции и цялата тази информация може да се види чрез Vision Pro. Това елиминира необходимостта хирурзите да заемат неудобни позиции, което намалява дискомфорта по време на операции.

Хорган е тествал и други очила, като HoloLens на Microsoft, но дисплеите им не се оказват достатъчно добри. За разлика от тях, Vision Pro разполага с OLED дисплеи с висока разделителна способност и резултатите са „по-добри от очакванията на хирурзите от UCSD”.

По време на операции с използване на Vision Pro, лекарите, асистентите и медицинските сестри носят очила, вместо да гледат в екраните. Забележително е, че нито един пациент не е отказал операции с помощта на Vision Pro.

Коментар