Ръчен скенер разпознава дърветата по кората им

Скенер разпознава отделните дървета по шарката на кората им подобно на разчитането на пръстов отпечатък (екранна снимка: стоп кадър видео EarthCode)

Южнокорейски дизайнер проектира хендхелд скенер, който може да разпознава дърветата по тяхната кора. Устройството би могло да е в полза на собствениците на гори, които искат да участват в схеми за търговия с въглеродни кредити.

Дизайнер на име Ханджу Сео спечели състезанието „Започни нещо значимо” на Dezeen и Bentley с концепция, която помага за идентифициране на отделни дървета по тяхната кора. Това позволява на собствениците на малки гори да участват по-ефективно в програмите за въглеродно компенсиране.

Глобалният конкурс покани творци от цял свят да предложат иновативни концепции, които биха могли да имат трансформиращ ефект върху живота на хората през следващите 100 години. Целта е да се открият прототипи, които биха могли да послужат в бъдеще, предвиждайки нуждите, технологиите и тенденциите в начина на живот.

Южнокорейският дизайнер Сео предложи концепцията EarthCode – система, която прави идентифицирането на дърветата по-лесно и по-достъпно, особено за проверка на съхранението на въглерод в горите. Скенерът се основава на вековни методи за идентификация на дървета, при които горските стопани идентифицират дърветата по шарките на кората им.

EarthCode модернизира този подход чрез интегриране на изкуствен интелект (AI) с ръчен скенер, който създава уникални „корови кодове” за всяко дърво. Тази система може да помогне да се гарантира, че въглеродните кредити се основават на точни данни, невъзможни за подправяне, повишавайки тяхната достоверност и насърчавайки по-доброто управление на околната среда.

Целта на EarthCode е да даде възможност на собствениците на малки гори, особено тези, управляващи площи под 50 хектара, да участват в пазарите за компенсиране на въглеродни емисии. Чрез опростяване на процеса на проверка EarthCode би позволил на тези собственици да се включат по-лесно в програми за компенсиране на въглеродни емисии.

Предложението беше избрано от жури, включващо дизайнери и журналисти от Bentley и Dezeen. „EarthCode помага да се заобиколи бюрократичната бариера, която в момента пречи на собствениците на гори да участват в пазара за компенсиране на въглеродни емисии”, каза главният редактор на Dezeen Макс Фрейзър.

„Проектът привлече вниманието ни поради потенциално глобалното приложение на това малко и интелигентно устройство. Лесно за изпращане по целия свят, устройството позволява на собствениците да регистрират своите дървета чрез сканиране на кората – уникален еквивалент на пръстов отпечатък на дървото”, допълни той.

Коментар