Още един кандидат за санкции: Xiaomi създаде 3-нм чип за смартфони

Xiaomi разработи усъвършенстван процесор за смартфони, подробности липсват
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайската компания Xiaomi разработи 3-нанометров чип за смартфони, според източник от Пекинското бюро по икономика и информационни технологии. Това е първата SoC, изготвена по толкова тънък технологичен процес, в азиатската страна.

Подробности за чипа не са налични към момента. Все още не е известно дали Xiaomi разчита на TSMC, Samsung или друга компания за производство на процесора.

Твърди се, че Xiaomi успешно е завършила фазата на проектиране и чипът вече е готов за масово производство.

През 2017 г. компанията пусна смартфона Xiaomi Mi 5C, оборудван със собствен чип Pengpai (Pinecone) S1. Той е произведен по 28-нм технология и включва 8 ядра с максимална тактова честота 2,2 GHz.

Оттогава Xiaomi не е пуснала нови SoC за смартфони, но разработва чипове за зареждане, управление на батерията и обработка на изображения.

Така например, смартфонът Xiaomi 14 Ultra използва чипове Surge P2 и G1, за да подобри ефективността на зареждането и да удължи живота на батерията.

Същевременно китайските компании са под зоркото наблюдение на САЩ и много от тях, най-вече Huawei, търпят санкции, които им пречат да използват напредналите технологии за чипове.

Засега Xiaomi не е в списъка на потърпевшите, но ако новият чип окаже сериозно влияние на пазара, компанията може да стане кандидат за следващия санкциониран от САЩ китайски технологичен гигант.

Коментари по темата: „Още един кандидат за санкции: Xiaomi създаде 3-нм чип за смартфони”

добавете коментар...

  1. Уса

    Нищо, любителите на свободния пазар САЩ ще ги забранят

Коментар