Всеки ще има AI смартфон след пет години

Смартфоните с изкуствен интелект ще завладеят пазара след няколко години
(снимка: CC0 Public Domain)

Новите смартфони, които поддържат функции с изкуствен интелект на самото устройство, ще станат нещо обичайно до няколко години, прогнозира изпълнителният директор на Qualcomm Кристиано Амон, представяйки нова версия на чипа Snapdragon тази седмица.

„В рамките на следващите пет години ние, всички ние, вероятно ще имаме смартфон с изкуствен интелект”, каза Амон в интервю за Блумбърг.

Тази седмица производителят представи мощния процесор Snapdragon 8 Elite, който ще повиши производителността на смартфоните до нивото на лаптопите и ще позволи на AI приложенията да работят директно на устройството.

Новите чипове на компанията могат да се похвалят с почти 45% увеличение на производителността и по-ниска консумация на енергия, в сравнение с предишното поколение процесор Snapdragon 8 Gen 3.

Qualcomm доминира на пазара за процесори за мобилни устройства, работещи с операционна система Android. По време на интервюто Амон отказа да коментира слуховете за пълно или частично поглъщане на Intel.

„Преминахме от смартфони към автомобили, от компютри към индустриално оборудване. Направихме всичко органично. Вярваме, че имаме много конкурентна пътна карта”, каза ръководителят на Qualcomm.

Коментар