Нова вълна от “болезнени” съкращения в Intel

Пат Гелсингер нарече съкращенията на работни места “болезнени” и призна, че ще бъде трудно за служителите (снимка: Intel)

Американският чипмейкър Intel съкращава още 516 работни места. Мярката е част от по-широко преструктуриране, което ще засегне общо 15 000 служители в офиси на компанията по целия свят.

Новината за поредната вълна от съкращения идва, след като само преди дни Intel обяви, че ще съкрати 47 работни места в северната част на Сан Хосе, отбелязва TechXplore в репортаж по темата.

Съкращенията на работни места в Санта Клара са актуализация на плановете и значително увеличение от предишна оценка, според която Intel трябваше да съкрати само 54 работни места в градската си централа. Решението влиза в сила на 15 ноември.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър нарече съкращенията на работни места “болезнени” и призна, че ще бъде трудно за служителите. Компанията обаче остави отворена възможността някои съкратени служители да продължат да работят за Intel.

Съкращенията на Intel са част от по-широка тенденция сред технологичните компании в района на Сан Франциско. Бизнесът в Силициевата долина е съкратил повече от 48 300 работни места през последните три години.

Тази тенденция е резултат от променящите се пазарни условия след пандемията от Covid-19, когато технологичните компании бяха принудени да се преструктурират и съкратят работни места.

Въпреки съкращенията обаче технологичните компании продължават да наемат служители в обещаващи области като изкуствен интелект, мрежова сигурност и медицински технологии.

Коментар