Сигурността на данните бе във фокуса на CeBIT

Сигурността на данните доминираше като тема на тазгодишното ИТ изложение CeBIT в Хановер, Германия. Symantec, лидерът на пазара за сигурност, изнесе тревожни факти за нарастващи хакерски атаки, зловреден и шпионски софтуер.

Всеки ден срещу интернет потребителите се провеждат 8 милиона кибер атаки. Дневно, в мрежата се раждат нови 13 хиляди уеб сайта, а техните потребители са потенциални жертви на дебнещия спайуер. Броят на заплахите продължава да нараства. Наскоро хакерите са опитали дори намеса в уличните светофари, разкриват от Symantec.

Гигантът в интернет търсенето Google пък беше принуден да се защитава от нападките на немски политици, че снимките на домове и офиси, достъпни чрез неговата услуга Google Maps, помагат на крадците.

StreetView, която е част от Google Maps, показва панорамни снимки от 19 държави. Услугата вече е напълно легална, съгласно немското законодателство, и към края на годината ще започне да показва обекти от Германия.

Немски изложители бяха разтърсени от решение на съда, че сегашният полицейски достъп до телефонните записи на компаниите е твърде хлабав. Телефонните компании ще се натоварят с огромни разходи, ако трябва да пазят данни за времето и дестинациите на разговорите с още по-стриктни мерки за сигурност, както иска немският конституционен съд. Ето защо те настояха немското правителство да плати добавената стойност.

Закон на Европейския съюз изисква телефонните компании да водят дневници на разговорите, в случай че те бъдат поискани при разследване на тероризъм и тежки престъпления.

Тази година CeBIT беше посетен от 4150 изложители, което е наполовина по-малко, отколкото в пика на панаира отпреди 9 години. Много павилиони останаха празни. Продуктите на потребителската електроника останаха в сянката на корпоративните решения, които бяха фокус на CeBIT 2010.

На панаира испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро приветства цифровата икономика като бъдеще за страната си. Той се присъедини към канцлера на Германия Ангела Меркел за тричасова обиколка на щандовете, държани от най-големите испански и немски компании за информационни технологии.

Испания беше почетен гост на тазгодишния CeBIT, където компании и правителства от цял свят се стремят да спечелят сделки за износ.

Коментар