Чешкият производител Alcoma стъпи на нашия пазар

Alcoma spol., водещ чешки производител на микровълнови радиорелейни системи, официално стъпи в България, стана ясно днес на семинар-представяне в столичния хотел "Вега".

Alcoma произвежда фамилия радиорелейни системи за изграждане на цифрови връзки за пренос на глас и данни от вида "точка до точка". Станциите са проектирани за оператори на LAN и WAN мрежи, интернет доставчици и телевизионни оператори. Устройствата рабоят в диапазона 8, 11, 18, 23, 24 и 26 GHz.

Потребители на радиорелейните системи на Alcoma "на родна земя", т.е. в Чехия, са служби от армията и полицията, местните власти, здравеопазването, както и редица корпоративни клиенти с разгърната клонова структура. Това са оператори на фиксирани мрежи и гласови оператори, интернет доставчици.

Интернет доставчиците са втората най-силна група сред клиентите на Alcoma, но броят им расте и се очаква да станат повече от фиксираните оператори, сподели Питър Водичка, изпълнителен директор на Alcoma spol.

Освен в Чехия, фирмата има потребители в още 19 страни. Сред имената на известните клиенти на Alcoma са T-mobile, О2, vodafone, CEZ, EON и др.

В много региони на България има имат един доставчик на интернет или пък няма никакъв, коментира Борис Бонев – регионален представител. Белите петна у нас, т.е. тези, където няма нито един интернет доставчик, обхващат 466 000 домакинства. Сивите зони, само с един ISP, обхващат 253 000 домакинства и пазарът е неефективен.

Това е един от факторите, които карат екипа на Alcoma да има увереност, че пазарът за нейните решения у нас е широк. Освен нуждата от изграждане на връзки тип "последна миля", фактро е и развитието на индустрията. Частните корпорации с разпределена структура все повече се нуждаят от изграждане на собствена, защитена мрежа за пренос на глас и данни. Много от предприятията също така изпитват потребност от надеждна връзка за осигуряване на трафика за системите си за охрана и видеонаблюдение.

Alcoma претендира за 99,999% надеждност на предлаганите от фирмата радиорелейни системи. Създадена през 1993 г. от четири частни лица – инженери с опит в областта на телекомуникациите, компанията започва дейността си с продажба на радиорелейно оборудване за картови разплащания за чешкия оператор Datanet. И до днес основната й дейност е разработка на радиорелейни връзки, производство, инсталиране и обслужване на устройствата.

Фирмата има 52 служители в 5 отдела. Оборотът й за 2009 г. е 5,4 милиона евро. Alcoma експортира 28% от продукцията си в 19 страни.

Коментар