SaaS моделът променя софтуерния бизнес

Търсенето на програмни продукти на принципа "плати за използване" може да промени софтуерната индустрия. Интересът към подобни системи на заплащане не е новост, но развитието на модела SaaS (софтуерът като услуга) и облачният компютинг ускоряват тенденцията, посочиха анализатори от IDC.

Софтуерната индустрия може да премине от модел, при който стойността се определя от самия продукт, към модел, където основната ценност е потребителският опит. Затова ще бъде нормално потребителите да участват в процеса на оценяване на един или друг продукт.

Към момента все още няма достатъчно яснота как подобни модели биха повлияли на софтуерната индустрия като цяло. Но доставчиците в сектора трябва отсега да обърнат внимание на модела "плати за използване" (PPU), съветва IDC.

В частност, необходимо е компаниите да работят повече със самите потребители, за да определят какви модули в техните продукти имат по-голяма ценност.

Разработчиците на софтуер трябва да могат да предоставят подробни отчети за плащането по един или друг продукт, а архитектурата на софтуерните решения да бъде съобразена със схемата PPU. В допълнение, ще е необходимо портфолио от различни варианти за лицензиране, тъй като предпочитанията на потребителите ще се отличават и променят.

Коментар