Радикални реформи ще върнат просперитета на Европа

Европа трябва да се завърне на пистата на просперитета и създаването на работни места чрез радикални реформи, призоваха от Конфедерация на европейския бизнес (BusinessEurope) в новия си барометър  за реформи "Пролет 2010".

Лидерите на ЕС трябва да предложат нова стратегия за растеж, включваща по-ефективни системи за управление, смятат авторите на документа.

Докладът представя оценката на ефективността на ЕС и отделните страни по ключови структурни показатели през 2009 г., както и тяхното развитие спрямо 2008 г., съобщиха от  Българската стопанска камара, която е член на BusinessEurope.

Барометърът представя и приоритетите на реформата за излизане от кризата и препоръчва начини за подобряване на инструментите за управление и нов план за растеж на ЕС.

Според BusinessEuropе, ангажиментите на ЕС за изход от кризата и създаване на нови работни места и икономическа стабилност ще бъдат  надеждни, ако съюзът е готов да се справи със структурните пречки пред своя растеж, вкл. на национално ниво.

„Сравнителният анализ е мощен инструмент за формулиране на структурните слабости на национално ниво, идентифициране на приоритетни области за реформи и насърчаване на политиката в отделните страни”, се казва в предговора на документа.

„Европейски барометър за реформи – Пролет 2010” ще бъде представен официално на пресконференция в понеделник, 15 март, в Брюксел.

Коментар