Нова система ще подбира служителите на ЕС

Модернизирана и рационализирана процедура ще подбира вече служителите на ЕС. На 16 март Европейската служба за подбор на персонал (EPSO) ще проведе първия официален конкурс за администратори по новите правила.

Новата система е усъвършенствана с въвеждане на ежегодни конкурси за най-разпространените професионални профили.  Процедурата ще бъде по-бърза и по-ефективна и ще протича на по-малко етапи от сегашната. Тя ще бъде и по-надеждна, като фокусът ще бъде пренасочен от оценка на знания към оценка на компетентността, съобщи Европейската комисия.

EPSO въведе тригодишен текущ план, съгласно който институциите редовно ще оценяват нуждата си от персонал.  Ще се провеждат ежегодни конкурси за набиране на персонал в три категории — администратори, асистенти и лингвисти; ще има и отделни конкурси за специалисти.

За да се сложи край на ситуациите, в които имената на успелите кандидати често остават с години в списъци, без реално хората да бъдат наети на работа, списъците с резерви ще са валидни само една година до приключване на конкурсния цикъл през следващата година.  По-голямата част от кандидатите в списъците с резерви ще бъдат канени на интервю. Участниците ще получават обратна информация за своето представяне в конкурса, като по този начин ще се избегнат дългите процедури по преразглеждане.

Основен принцип е преминаването от оценка на знанията към оценка на компетентността на кандидатите за работа. Процедурата ще се състои само от два етапа — компютърни тестове за предварителен подбор в отделните държави на ЕС и етап на оценяване в Брюксел.Новият цикъл ще бъде с продължителност между 5 и 9 месеца вместо, както беше при предишната система, до две години.

Предварителният подбор ще продължи да се извършва чрез тестове за когнитивни способности и преценка на ситуация, като ще бъдат включени и тестове за професионални и езикови умения в зависимост от търсения профил. Предишният тест върху познанията за ЕС вече няма да е част от първия етап, но тези познания ще бъдат оценявани на втория етап наред със свързаните с работата упражнения по време на оценяването.

На етапа на оценяване ще се акцентира върху свързаните с работата умения вместо върху фактическите познания. Упражненията ще бъдат подбрани така, че да се наблюдават и преценяват търсените умения, всяко от които ще бъде оценено най-малко два пъти. На този етап ще се провеждат целодневни или полудневни тестове в зависимост от вида на конкурса. Те ще протичат на втория език на кандидата (английски, френски или немски), като изключение правят профилите, за които се изискват специфични езикови умения.

На успелите кандидати ще се издава "паспорт на компетенциите", в който ще са отбелязани резултатите от представянето в центъра за оценяване и който ще бъде изпращан до институциите, за да се улесни процесът по набирането на персонал.

Коментар