Уго Чавес призова за контрол над интернет

Президентът на Венецуела Уго Чавес призова световните лидери да затегнат контрола над интернет. Не всички трябва да имат достъп до мрежата, смята Чавес, цитиран от Ройтерс.

Интернет е място, където всеки може да пише и прави каквото си иска. Държавите са длъжни да приемат собствени правила и норми за регулиране на мрежата, казва ексцентричният президент.

Чавес придава тежест на своята позиция, като намесва и немския канцлер Ангела Меркел, припомняйки, че в последно време тя споделя подобно виждане за интернет.

Венецуелският президент критикува яростно местен сайт. По неговите думи, сайтът е публикувал невярна информация за убийство на един от министрите на правителството.

"Ще действаме. Имам информация, че този сайт периодически публикува призиви за държавен преврат. Това не може да продължава", заканва се Чавес.

Същевременно, той критикува и популярни сайтове като Twitter и Facebook, които били използвани от венецуелската опозиция за антиправителствена пропаганда и разпространяване на слухове.

Коментар