Intel пуска по-достъпно SSD устройство

Intel допълни линията си високопроизводителни твърдотелни дискове с модела X25-V Value SATA SSD. 40-гигабайтовото устройство идва на цена от $125 и е насочено към бюджетния сегмент нетбуци и настолни РС с два диска.

Твърдотелните дискове могат да заменят или да съществуват заедно с традиционите твърди дискове (HDD). Те нямат подвижни части или въртящи се плочи и са по-благонадеждни и високопроизводителни от HDD-та. Това прави потребителите по-продуктивни, защото като цяло се увеличава бързодействието на система.

Новото предложение на Intel се явява опция за добавяне на SSD към настолния компютър в конфигурация с два диска, като единият от тях е "диск за зареждане". В този случай X25-V SSD се добавя към настолен компютър, който вече има HDD. SSD-то се зарежда с операционната система, а често използваните приложения могат да възползват от близо 4 пъти по-висока производителност, в сравнение с 7200RPM HDD.

Потребителите запазват своето настоящо HDD като средство за по-висок капацитет за съхранение на данни. Обикновено тази възможност се нарича "диск за зареждане"( bootable disc), тъй като SSD ускорява времето за зареждане.

Например, с 40GB капацитет на диска за зареждане, потребителят може да зареди SSD-то с операционната система Windows 7, приложенията от Microsoft Office и любимата си игра, като например Dragon Age: Origins, и да се наслади на до 43 процента по-бърза производителност на цялата система или 86 процента подобрение на гейминг изживяването.

SSD-то ускорява операции като стартиране на системата, отваряне на приложения и файлове и връщане от състояние "standby".

Intel X25-V използва 34-нанометрова NAND флаш памет. Тази енергонезависима памет съхранява данните, дори когато електричеството е изключено, и се използва в смартфони, музикални плейъри, карти памет и SSD-та.

40-гигаботовият диск допълва продуктовата линия с по-висока производителност Intel X25-M Mainstream SATA SSD, която предлага капацитети от 80GB и 160GB. Всички SSD на компанията са създадени и произведени от самата нея, използват NAND флаш памет от IM Flash Technologies (IMFT) и включват патентован контролер и фърмуер, който може да се актуализира.

Освен това X25-V поддържа функцията Windows 7 Trim чрез Intel SSD Optimizer. Включен е и Intel SSD Toolbox – комплект практични инструменти, които помогат за по-добро управление и поддържане на производителността на твърдотелните дискове. Потребителите на Windows XP и Vista могат да използват тези подобрения, като ги свалят от сайта на Intel.

X25-V струва $125 в количества от 1000 бройки и в момента е достъпен на пазарите в целия свят.

Коментар