Fujitsu променя играта със сървър за „облака”

Революционен сървър за дейта центрове обяви японският гигант Fujitsu. Моделът Primergy Cloud eXtension CX1000 предлага безпрецедентно ниво на скалируемост, необходима за “облачните” среди, и задава нови стандарти в икономиката на центровете за данни, като оптимизира оперативните разходи за енергия, работно пространство и охлаждане, съобщи компанията.

Primergy  CX1000 е проектиран така, че да осигури възможно най-висока изчислителна мощ на квадратен метър, при най-ниска цена. Чрез събиране на 38 сървърни възела в рак се намаляват с 20% консумацията и охлаждането, в сравнение със стандартните рак инсталации.

Моделът дефинира нов клас в линията x86 сървъри Primergy, която включва блейдове, (BX), ракове (RX) и модели от тип “кула” (TX). Новата машина е крайъгълен камък в стратегията за “инфраструктура като услуга” (I-a-a-S) на Fujitsu.

Primergy CX1000 използва новите процесори Intel Xeon 5600 (с кодово име Westmere-EP). Това са най-сигурните чипове за сървъри, използвани в центровете за данни, обяви вчера Intel.

Машината на Fujitsu е проектирана по начин, който води до значителни спестявания на пространство в сървърната зала. Архитектурата Cool-Central елиминира нуждата от зоните за горещия въздух зад раковете със сървъри. Това позволява редове от CX1000 ракове да се монтират гръб-в-гръб, като така се пестят до 40% от необходимата площ.

Революционният подход за охлаждане води и до значително намаляване на въглеродните емисии в центровете за данни.

В случай на повреда на компонент в сървъра, софтуерът автоматично превключва изпълнението на приложенията към друга машина. Проблемният възел се изважда от рака и повредената част се заменя в офлайн режим, след което отново се монтира, без да се прекъсва работата.

Коментар