Комбинацията Oracle+Solaris най-сетне и у нас

Комбинацията от Oracle софтуер и Sun Solaris, предпочитана от много корпоративни организации по цял свят, вече е достъпна и у нас.

Два месеца след окончателното одобрение на сделката Oracle-Sun Microsystems "оракулът" заговори за предлагане на Sun продуктите и в България.

Общо 33 хиляди корпоративни потребители по света използват решения, съчетаващи Sun и Oracle. Комбинацията от Oracle база данни в операционна среда Sun Solaris има най-голям дял сред инсталациите на Oracle DB.

Като разработчик с 30-годишна история зад гърба си, Oracle гордо може да заяви, че има огромна палитра системи за бизнеса – бази данни, мидълуер и приложения; в резултат на агресивната политика на придобивания на водещи софтуерни компании сега Oracle предлага ERP, CRM, HRM, банкови системи и др.

В този смисъл новият софтуер в портфолиото на "оракула" не е "изненада" – по-вълнуваща е появата на хардуера, коментира Клод Коларо, управителят на българския офис на Oracle.

"Какво сме ние днес? Имаме системи за съхранене на данни, сървъри, виртуални машини, бази данни, мидълуер и приложения – всичко, от което бизнес-потребителят се нуждае, от край до край" – обясни Коларо.

Характерно за тази цялостна палитра е, че разчита на отворени стандарти, което прави решенията лесни за въвеждане във всяка инфраструктура.

Това, което може да се очаква в скоро време на пазара у нас, е новото поколение на машината Exadata – пакет от хардуер и софтуер, разработен за корпоративни системи с изключително високо натоварване. Няколко иновации, дело на Oracle и на Sun, осигуряват подобрения в производителността, като например 20 пъти повече I/O капацитет, до 50х компресия за архивирани данни и значително енергоспестяване.

Засега от "оракула" не посочват по какъв начин ще се развие партньорската мрежа на голямата компания у нас в резултат на навлизането на Sun в портфолиото на корпорацията.

Коментар