Intel здраво устремен към смарт-грида

Intel се надява потребителите да имат все по-голям интерес към технологиите за управление на енергоконсумацията, макар че не вдига много шум около плановете си, предаде GreenTech.bg.

Усилията на голямата чип-компания досега на са били обект на особено внимание, защото нйните продукти на практика се вграждат в продуктите на други фирми. Компанията обаче се е засилила в зелената посока: сега тя е планирала серия пилотни тестове на устройства за управление на потреблението на енергия в дома. Тестовете ще се провеждат в следващите 30 до 60 дена в партньорство с различни фирми.
В процес на подготовка е съвместен проект с младата фирма Tendril Networks, като целта на проекта е да се стартира програма, чрез която домашните потребители могат да коригират енергийните настройки на къщата си посредством IP телевизия. Продуктът ще може да си „говори“ с електрическата система на дома, с битовите електроуреди, термостатите и др.

Виждането на Intel е, че в скоро време ще има много различни видове системи за управление на енергийната консумация на дома, като не всички ще включват само датчици за консумацията на електро-потреблението. Някои от по-усъвършенстваните системи ще се сместват с други автоматизирани системи в дома, например с охранителната техника.

Всичко това кара корпорацията да вижда огромен потенциал за разработване на нови продукти и технологии.

Коментар