Откриха нови i-центрове чрез видеоконференция

Нови шест телецентъра заработиха днес във Великотърновска област, съобщиха от министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР).
Лентата беше прерязана символично в София и Златица, като церемонията се предаваше на живо през видеоконферентна връзка в Българо-корейския интернет център в столицата.
“Към края на този мандат може би всички общини в България ще имат подобни центрове и това вече няма да е някакъв лукс, а ежедневие на всички български граждани, особено в по-малките градчета на страната”, каза министър Николай Василев.
Телецентровете ще предложат различни видове услуги, “които ще бъдат толкова нормални, колкото напоследък използването на мобилните телефони", добави Василев.
Той бе поканен на събитието от председателя на ДАИТС Пламен Вачков, заедно с Нийл Буне, постоянен представител на ПРООН за България. Новите i-центрове са в Дебелец, Елена, Златарица, Павликени, Полски Тръмбеш и Сухиндол.
МДААР използва телецентровете за обучение на държавни служители по информационни технологии. За една година 21 000 души в 264 общини са преминали ИТ обучение.
"i-център" е съвместен проект на правителството и Програмата за развитие на Обединените нации (ПРООН), който цели  да достави електронни услуги на хората в малки или икономически изостанали населени места. Ръководител на проекта е Красимир Симонски.

Коментар