Cisco инвестира във фирма за смарт-грид системи

Cisco инвестира в придобиването на дял компанията Grid Net, фокусирана в разработването на смарт-грид технологии, съобщи GreenTech.BG. Инвестицията ще помогне на двете фирми да си проправят път към атрактивния пазар на бъдещите интелигентни електрически мрежи. Обемът на инвестицията не бе посочен.

Grid Net е създадена да изгражда широколентови мрежи за свързване на ютилити компаниите с техните потребители. В момента фирмата се е съсредоточила преди всичко в производството на оборудване и технологии, базирани на WiMax – протокола за широколентова комуникация на дълги разстояния, която беше създадена да наследи Wi-Fi. Grid Net разбира се не се ограничава само с това и планира да се занимава и с високоскоростни клетъчни мрежи.

Други инвеститори в тази фирма са Intel, която беше сред първите поддръжници на WiMax, и General Electric.

Големият дебат около Grid Net е дали ютилити компаниите наистина ще имат нужда от толкова големи капацитети, колкото фирмата предвещава. Смарт-грид технологиите в домовете ще изпращат данни по мрежите постоянно, но това ще са относително малки обеми данни в сравнение с компютърните мрежи.

Grid Net обаче настоява, че потокът от данни ще се увеличава прогресивно и затова ютилити дружествата трябва да изградят собствени мрежи с мисъл да могат да поемат нарастващия трафик.

Коментар