Средно по $2 милиона годишно губят фирмите от кибератаки

75% от компаниите са били подложени на кибер атаки през миналата година, разкрива нов доклад на Symantec. Средно, фирмите губят по 2 милиона долара годишно от подобни нападения.

Изследваното, обхванало компании от 27 страни по света, показва повишена активност на кибер престъпниците в корпоративния сектор. 36% от атаките са определени като високорезултатни за криминалния контингент. Близо 30% от анкетираните посочват, че атаките са зачестили.

Всяка една компания от проучването е претърпяла някакви щети от кибер нападения. Основните три направления от интерес на престъпниците са кражба на интелектуална собственост, кражба на финансова информация и кражба на лични идентификационни данни.

Корпоративната сигурност става все по-сложна за обезпечаване, поради увеличаващия се брой фактори, с които трябва да се съобразяват компаниите. На първо място, това е недостигът на ИТ специалисти. Второ, компаниите модернизират своята информационна инфраструктура. Проблем за сигурността е и навлизането на облачните услуги като I-a-a-S (инфраструктура като услуга), P-a-a-S (платформа като услуга), сървърна виртуализация, софтуер като услуга (S-a-a-S) и виртуализация на крайните точки.

Защитата на информацията е по-трудна задача от когато и да било, коментира Франсис Де Суза, вицепрезидент по корпоративна сигурност в Symantec. Той препоръчва на компаниите да прилагат схеми за сигурност, които защитават инфраструктурата и данните, усилват ИТ политиката и управляват системата по-ефективно.

Около 42% от компаниите считат сигурността за една от ключовите задачи. По-доброто управление на бизнес риска в ИТ ще бъде приоритет за 84% от анкетираните.

Коментар