Български ИТ проект отличен на форум в Берлин

Български проект, базиран на софтуерния продукт Envision, беше отличен на VІІ Европейски форум за новаторско образование в Берлин в категорията "Иновации в съвместната работа", съобщи Microsoft България.

Проектът е разработен за целите на началното и основното образование от екип студенти-бакалаври от Tехнически университет – София, с който те представиха България на световните финали на състезанието “Imagine Cup 2009”, организирано ежегодно от Microsoft.

Всичко, което е необходимо за реализацията в реална среда, е желание от страна на учителя, 1 компютър и 1 проектор за целия клас и по 1 мишка за всяко дете.

"Нашият български екип – Деси Миленкова и аз получихме една наистина престижна оценка за изключителна екипна работа между наука – предприемачество  и средно образование", сподели Румяна Неминска, един от българските представители на Форума и класен ръководител на втори клас в столичното 97 СОУ "Братя Миладинови" – едно от пилотните училища, в които вече се преподава по този начин:

Управителят на Microsoft България Огнян Киряков подчерта, че компанията има дългосрочен ангажимент към българското образование чрез програмата си „Партньори в познанието” и, че спомага процесът на обучение да е адекватен на заобикалящия ни дигитален свят.

Форумът, който събира повече от 200 учители от 40 страни,  предоставя възможност на учителите-новатори от цяла Европа да бъдат част от една общност, да сътрудничат и обменят опит, да прилагат преподаване от следващо поколение – с използване на информационни и комуникационни технологии.

По време на форума Microsoft ще обяви Меморандум за споразумение на програмата „Партньори в познанието” – документ, с който компанията поема ангажимент за инвестиции в образованието в региона.

Досега програмата е променила живота на повече от 135 млн. ученици, учители и създатели на политики в образованието в 110 държави, заяви Теодор Милев, ръководител на „Партньори в познанието” за Централна и Източна Европа.

Представяните от учителите проекти участват в съревнование в различни категории. В миналогодишния форум, провел се от 24 до 26 март, българският проект „Пътешествие из България” спечели една първа и една втора награда.

Коментар