Ford залага на софтуер за управление от Microsoft

Софтуер на Microsoft за управление на консумацията на електроенергия в дома ще бъде използван от Ford в нейните електрически модели. Програмата ще помага на шофьорите да управляват по-ловко консумацията на електроенергия на автомобилите си, съобщи GreenTech.bg.

Ford Focus 2011 ще бъде първата лека кола, която ще използва софтуера Hohm. Според шефовете на двете компании, по този начин потребителите ще могат да се възползват от по-ниските тарифи за тока.

Подходът ще помогне и на ютилити компаниите да управляват допълнителното натоварване на електрическите мрежи, породено от захранването на електрическите автомобили. Това може да се окаже много съществен инструмент в бъдеще, ако се случи така, че много хора в един и същ район да зареждат возилата си по едно и също време.

Потребителите ще могат да достъпват Hohm чрез различни устройства – компютър, смартфон и от дисплея на автомобила. Имайки информация за консумацията на енергия на колата, потребителите ще оптимизират времето за зареждане.

„Хората ще могат да планират зареждането на колите си интелигентно – по начин, по който никога преди не са правили това. Кога трябва да презареждам? Къде има станция за презареждане? Каква е цената на тока в този момент – дали тарифата е добра?“, пояснява Нанси Гиоа, директор на поделението за електрифициране във Ford.

Коментар