Три модела на таблета iPad вече са в продажба

Вчера в САЩ стартираха продажбите на дългоочаквания таблет iPad. Устройството е достъпно чрез магазините на Apple и търговската верига Best Buy.

В момента са налични три модела, без възможности за 3G връзка. iPad с 16 GB се предлага за $500, вариантът с 32 GB струва $600, а за 64-гигабайтовата версия купувачите плащат $700. В App Store пък са достъпни две хиляди оптимизирани приложения за таблета.

Внушителни опашки от купувачи се извиха пред най-популярния магазин на Apple – този на Петю авеню в Ню Йорк. Първи с iPad се сдоби Грег Пакер, който дежури в продължение на две денонощия пред магазина, предаде Асошиейтед Прес.

В петък вечерта към чакащите се присъедини и съоснователят на Apple Стив Возняк, който по-рано заяви, че няма да пропусне удоволствието да се нареди на опашка.

iPad е устройство от ново поколение, предназначено за уеб сърфиране, слушане на музика, преглеждане на фотографии и четене на електронни книги.

Таблетът притежава 9,7-инчов сензорен екран с резолюция 1024х768 пиксела, работи с процесор Apple A4 с честота 1 GHz, включва цифров компас, акселерометър, модули Wi-Fi 802.11n и Bluetooth 2.1. Времето за автономна работа е около 10 часа.

Като недостатъци на iPad се изтъкват липсата на многозадачност, вградена камера и поддръжка на Flash.

Очаква се до края на годината Apple да продаде 7,1 милиона броя устройства. Продажбите ще се удвоят през 2011-та и ще достигнат 20,1 млн. броя през 2012 година, по данни на iSuppli.

Коментар