Ню Йорк измести Лондон като най-влиятелен град

Ню Йорк е най-влиятелният град в света, според новия доклад за 2009 година на консултантската компания Knight Frank и Citi Private Bank.

Досегашният лидер Лондон отстъпва на второ място, като основната причина за рокадата на върха е световната икономическа криза.

От всички големи финансови центрове, най-силно засегната от кризата е британската столица. Независимите международни инвеститори се опасяват и за стабилността на данъчния режим в града.

Подобряването на индикатори като “политическо влияние” и “качество на живот” е помогнало на Берлин да се изкачи с пет места в рейтинга – от 8-ма на 3-та позиция.

По показателя “политическо влияние” лидер е Вашингтон, но като цяло градът се намира на 12-то място. Най-влиятелен в икономическо отношение и като интелектуален капитал е Ню Йорк. Неоспорим лидер по качество на живот е Сингапур, който е на 7-мо място в общата класация.

Париж, Токио и Лос Анджелис укрепват своите позиции в класацията, съответно на 3-, 4- и 5-то място.

Традиционните градове-лидери са увеличили преднината си спрямо останалите, отбелязва Knight Frank. Това дава основание за прогнозата, че бързоразвиващите се градове, претендиращи за лидерство, няма да могат скоро да застрашат позициите на първите пет. Те отстъпват по показатели като качество на живот и интелектуално влияние на водещите градове в САЩ, Северна Европа и Япония.

Като цяло, разместванията в рейтинга през последната година не са изненадващи. Главните градове в бързоразвиващите се икономики претендират за политическо и финансово влияние, стъпвайки на своята икономическа сила. Но за да влязат сред елита от градове, в които най-влиятелните хора по света искат да имат свой основен или втори дом, динамичните азиатски центрове ще трябва да засилят позициите си по всички направления, подобно на Токио и Париж.

Градовете в света днес са свързани помежду си в много аспекти – чрез транспорт, комуникации и главно чрез идеи. Най-влиятелните хора са там, където се раждат идеите и се формират ценности, които определят развитието на света за години напред.

Коментар