“Енергийна лента” измерва консумацията

Специалисти от Fujitsu Laboratories са разработили „енергийна лента“, която има сензор за консумация на електроенергия и измерва колко ток се харчи на всеки отделен контакт – в реално време.

Компанията се надява, че измервателната „лента“ ще подтикне потребителите да обръщат повече внимание на това колко електроенергия харчат, предаде GreenTech.bg.

Макар че до този момент различни фирми рекламират най-разнообразни устройства за пестене на ток и съхраняване на електроенергията в дома, производителят се надява, че именно това устройство ще стане най-привлекателно за големия брой офис-сгради, където хиляди устройства се включват из контактите по стените.

Комбинирайки устройството със софтуер за графици и разписания, мениджърите могат да реализират многобройни начини за спестяване на електроенергия и да елиминират излишната консумация.

Всеки контакт от енергийната „лента“ има безконтактен сензор, който мери консумацията. Той работи в диапазона от 1 ват до 2000 вата.

Fujitsu Laboratories е направила сензора възможно най-компактен и с оптимизирана форма и позиция, така че да не се влияе от силните магнитни полета на електрическите трасета.

Коментар