Зелена светлина за сделката на СМЕ и bTV

Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиването на пряк едноличен контрол от страна на „СМЕ Медиа Ентърпрайсиз Б.В.”, Нидерландия  върху „Болкан Нюз Корпорейшън” ЕАД (БНК) и „ТВ Юръп Б.В.”, Нидерландия. Сделката на стойност 400 милиона долара беше уговорена през февруари тази година.

В процеса на проучването КЗК e изследвала пазарите, върху които операцията ще окаже въздействие, а именно тези на телевизионно разпространение, телевизионно съдържание и предоставяне на радио услуги.

Анализът на пазара на телевизионно разпространение e установил лидерска позиция на БНК (чрез ТВ канала bTV). Изследвайки пазарните позиции и на другите участници на него, Комисията констатира отношения подобни на тези при олигопола, в резултат на което може да се приеме, че групата на MTG (NOVA, каналите Diema и ММ) се явява основен конкурент на групата на БНК.

Предвид това обстоятелство, Комисията счита, че планираната сделка няма да промени значително пазарното положение на БНК. Господстващата позиция на групата на БНК на пазара на телевизионно разпространение е установена далеч преди сделката, а след нейното осъществяване пазарният дял на групата ще нарасне с малко над 1%.

От друга страна, съществуващите към момента бариери са преодолими, макар да са необходими значителни финансови и организационни ресурси за заемане на по-голям пазарен дял от телевизионните оператори.

Комисията е установила също, че на пазара на телевизионно разпространение са налице т.нар. „балансиращи фактори”, в лицето на очакваната цифровизация на ефира. Преходът от аналогово към цифрово телевизионно разпръскване се очаква да промени пазарната структура, като разшири пазара и постави повече телевизии в равностойно положение по отношение на разпространението и достъпа до аудитория. В тази връзка Комисията очаква да се прояви допълнителен конкурентен натиск от страна на по-малките играчи на пазара.

По отношение на продажбата на съдържание, Комисията счита, че сделката няма да породи негативни последици, поради обстоятелството, че бариерите за навлизане са лесно преодолими и пазарът се характеризира като достъпен за нови участници.

Що се отнася до пазара на радио услуги, проучването е установило, че комбинираният пазарен дял на участниците в концентрацията е под 10%, което е достатъчно основание, за да се приеме, че в резултат на сделката конкуренцията не би била застрашена.

Въз основа на направените оценка и заключения по отношение на съответните пазари, Комисията приема, че концентрацията, въпреки че включва участник с господстващо положение на пазара на телевизионно разпространение, няма да окаже негативно влияние на който и да е от анализираните пазари. В резултат на сделката нито ще бъде намален изборът, нито качеството на услуги, а бъдещата цифровизация се явява изключително мощен фактор, който ще стимулира конкуренцията, доколкото преминаването към цифрово телевизионно разпространение е сигурен и необратим процес.

Според условията на договора, CME ще заплтати 400 милиона щатски долара за 100% дял от канала за ефирно разпространение bTV. CME също така ще поеме контрола върху двата специализирани канала bTV Comedy и bTV Cinema, заедно със 74-процентовия дял на Нюз Корпорейшън в Радиокомпания Си.Джей, която управлява няколко радиостанции.

Коментар