Кой написа концепцията за е-управление?

11 души са работили по създаването на концепцията за електронно управление, която Министерството на транспорта, ИТ и съобщенията наскоро публикува на сайта си. Списъкът на авторите бе изпратен от пресцентъра на МТИТС до представители на FB групата "еБългария 2020", които предоставиха имената на TechNews.bg.  

Концепцията за електронно управление е разработена от междуведомствена работна група, която включва:

– Владимир Макариев – и.д. директор "Електронно управление" в МТИТС;
– Пламен Койчев – началник отдел "Електронно правителство и електронни административни услуги" в МТИТС;
– Марушка Генова – главен експерт в дирекция "Електронно управление" в МТИТС;
– Георги Вълчев – главен експерт в дирекция "Електронно управление" в МТИТС;
– Румяна Русева, държавен експерт в дирекция "Държавна администрация"  на МС;
– Ваня Петкова – главен експерт в дирекция "Държавна администрация" на МС;
– Камен Ханджиев – младши експерт в дирекция "Държавна администрация" на МС;
– Христо Трайков, външен консултант;
– Боян Жеков, външен консултант;
– Милена Милева, външен консултант;
– Николай Недялков, външен консултант.

Концепция за електронното управление на страната до 2015 година бе публикувана на сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в средата на февруари. "В изпълнение програмата на правителството и политиката за развитие на електронното управление, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията инициира създаването на Концепция за електронно управление в България 2010-2010 г." – обоснова се МТИТС.

13-страничният документ ще бъде подложен на обществено обсъждане, обещаха тогава от ведомството. Засега обаче концепцията все още не е намерила място в списъка с текстове и проекти, представени в раздела "Обществено обсъждане" на сайта на МТИТС.

Концепцията за електронно управление бе остро разкритикувана в своеобразно обществено обсъждане във FB групата "еБългария 2020", където активно участват стотици ИТ специалисти, пряко или косвено свързани с електронното управление в страната. Непосредствено след това от МТИТС разпространиха съобщение, в което се казва, че концепцията е получила подкрепата на ИТ директори и главни секретари на министерствата, както и на Координационния съвет по информационни технологии, съобщения и електронно управление.

Коментар