Софтуерът ще се продава все по-разнообразно

Пазарът на софтуер се променя с бързи темпове. Появяват се нови начини за разпространение на продуктите, развиват се виртуализацията, облачните услуги и моделът SaaS (софтурът като услуга). Ето защо, доставчиците на софтуер трябва да преосмислят своите възгледи за лицензиране на продуктите, препоръчва IDC.

В новия анализ на компанията са посочени няколко политики за лицензиране, с които са длъжни да се съобразяват всички производители на софтуер. На първо място, това е задължителната опция за абонамент. Второ, актуален става и лицензът за виртуализирани инфраструктури – технологията за виртуализация продължава да набира скорост, но не всички доставчици на софтуер я отчитат към момента.

Следват SaaS решенията. Все повече клиенти предпочитат този модел за продажба на софтуер, така че доставчиците трябва да са напълно готови за него. Друг актуален вариант са OEM програмите, като и в този сегмент от пазара на софтуер се наблюдава ръст, според IDC.

И накрая, идва моделът PPM, или "плати за използване". Подобни решения стават все по-популярни, но внедряването им не е никак лесна задача. Производителите на софтуер следва да се подготвят отрано за бума в PPM решенията, заключава докладът на IDC.

Коментар