Езикът „Си” стана най-популярен

За първи път в последните четири години “Си” оглави класацията на най-популярните езици за програмиране, изготвяна всеки месец от компанията TIOBE Software. Пазарният дял на Си през април е 18,058%, което е ръст от 2,59% спрямо същия месец на миналата година.

Си изпреварва Java, който държи 18,051%. Рейтингът отразява тенденцията на постепенно намаляване на присъствието на Java платформите. Това може да се обясни и с ръста в броя на разработчиците, които усвояват относително нови инструменти, изпълнявани в обкръжението на виртуални Java-машини, като например JavaFX.

Сериозен възход бележи езикът Apple Objective-C, в резултат на разширяващото се общество на разработчици на iPhone приложения. В онлайн магазина App Store, например, има над 185 хиляди приложения. Очаква се скоро Objective-C да влезе сред десетте най-популярни езика за програмиране, предвид забраната на Apple за използване на външни инструменти при разработка на iPhone-приложения.

Традиционно силно позиции запазват езиците C++, PHP, Visual Basic, C#, Python, Perl, Delphi и JavaScript. Съотношението между обектно-ориентираните езици за програмиране към процедурните e 54,2% на 41,3%. Функционалните и логическите езици имат съответно 2,7% и 1,7%. Езиците със статична типизация превъзхождат динамично-типизираните в съотношение 61,4% към 38,6%.

Класацията на TIOBE Software се изготвя на базата на интелигентно преброяване на резултатите при търсене на даден език в Google, Blogger, MSN, Yahoo, Wikipedia и YouTube. Рейтингът обхваща само тюринг-пълни езици. Извън него са SQL и HTML, например.

Коментар