“Облакът” разкрива шансове за ИТ директорите

Пробиващите си път на пазара “cloud” услуги дават шанс на ИТ директорите да се фокусират върху стратегическото планиране, като изнесат оперативните дейности в “облака”. Големите компании и организации у нас обмислят преминаване към cloud решения, като вече текат и някои експериментални проекти в индустриалния сектор, стана ясно по време на дискусия в офиса на EMC България с експерти от консултантския център на корпорацията.

Към момента клиентите не само у нас, но и в целия свят не са готови да пренесат цялата си ИТ инфраструктура и приложения в облака. Това е един постепенен процес, при който в рамките на частния cloud съжителстват вътрешни и външни облаци.

Вътрешните облаци се явяват виртуализирани центрове за данни, които осигуряват на компаниите желаното ниво на сигурност, надеждност и контрол. Външният облак, от друга страна, има предимствата да доставя услуги по поискване, да бъде гъвкав, динамичен и ефективен.

Облакът всъщност представлява по-бързо доставяне на услуги. Еволюционният подход в технологиите води до революционен резултат в услугите, поясни Оан O”Донохю, старши консултант в EMC Executive Briefing Centre, Ирландия. Ключът към новия, ориентиран към услугите модел са автоматизацията и стандартизацията.

Виртуализацията на ресурсите в центъра за данни може незабавно да намали оперативните разходи с 40-50%, твърдят от EMC, базирайки се на опита си в работата с клиенти на техните ИТ инфраструктурни решения.

През миналата година компанията е постигнала много добри резултати на нашия пазар, защото е приложила това, което владее най-успешно, а именно – оптимизиране на инфраструктурата на клиентите, посочи Константин Стоилов, управител на EMC България. Наблюдава се отчетлива тенденция към виртуализация на производствените системи чрез VMware, което разкрива шанс за EMC да внедрява решения за защита на данните.

Коментар