Предлагат нов стандарт за мобилно HD видео

Водещи компании от хай-тек сектора се обединиха в консорциум за мобилно свързане с висока резолюция – MHL (Mobile High-Definition Link). Nokia, Samsung, Silcon Image, Sony и Toshiba ще работят за създаване на нов стандарт за предаване на мобилно видео, съобщи electronista.com.

През бъдещия интерфейс ще се пренасят аудио и видео с висока резолюция (HD) от мобилно устройство към телевизор. Стандартът ще осигури предаване на цифрови данни във формат 1080p по компактен кабел, през който ще се подава и захранването.

Разработката може да окаже сериозно влияние върху производители на мобилни устройства като Apple. Много смартфони поддържат предаване на данни към телевизор чрез интерфейса Mini HDMI, който обаче има сериозен недостатък – не осигурява захранване.

При новия стандарт MHL, захранването ще бъде по същия кабел, по който се предава информацията. Освен това интерфейсът ще поддържа и HDCP за възпроизвеждане на защитено съдържание.

Консорциумът вече е подготвил чернова на спецификацията. Окончателната версия на стандарта трябва да бъде готова към края на първото полугодие.

Коментар