Интернет ще става все по-мобилен

Интернет трафикът от настолни компютри ще изостане спрямо мобилния през 2015 година, сочи нов доклад на Morgan Stanley. Анализаторите обясняват това с появата на широк спектър от портативни устройства, които ще дадат тласък на мобилните услуги и съдържание.

Най-популярни в интернет към момента са социалните мрежи и IP телефонията. Расте също интересът към интернет видеото, отбелязва Morgan Stanley. Основна движеща сила за ръста на мобилния интернет обаче ще бъдат 3G мрежите.

Прогнозите сочат, че през 2010 година проникването на мобилните мрежи от трето поколение в света ще се увеличи до 21%, спрямо 15% през миналата година. Най-голямо разпространение технологията 3G ще получи в Япония, където ще обхване 96% от мобилните потребители. В Западна Европа проникването на 3G се очаква да бъде 54%, а в Северна Америка – 48%.

Най-висок ръст в разпространението на 3G ще отбележат страните от Източна Европа, където популярността на мобилната технология ще нарасне от 16% през 2010 година до 26% през 2011-та.

Коментар