Хакерска атака срещу Gmail акаунти

Много потребители на уеб-базираната пощенска услуга Gmail са станали жертва на хакерска атака, алармира Лаборатория Касперски. Техните акаунти са били превзети и използвани за разпространение на спам.

Нежеланата е-поща е изпращана до адреси, открити в списъка с контакти на засегнатите потребители. Съобщенията нямат тема, а в текста е поместен линк към "интернет аптека" в зоната .co.cc. Попадайки на този сайт, браузърът на жертвите бива атакуван с набор от експлойти за свежи уязвимости.

Копия от писмата се запазват в папката "Изпратени". Спам съобщенията, които не са стигнали своя адресат, се връщат като уведомления за недоставено писмо в папката "Входящи".

На атака са подложени както действащи, така и акаунти, които потребителите отдавна не използват, уточнява Касперски. Засега все още не е ясно как хакерите получават достъп до пощенските кутии на своите жертви. Не помагат нито пароли, нито антивируси, без значение е също какви са операционната система и браузърът.

Целта на атаката е единствено разпращане на спам. Паролите, записите в адресната книга и съобщенията в папките остават непокътнати. Не е известно какъв е обхватът на хакерската кампания.

Коментар