Готов е безжичният стандарт Bluetooth 4.0

Приключиха работите по ключова спецификация на стандарта за безжично предаване на данни Bluetooth 4.0. Новата версия обединява фактически три спецификации: класическата Bluetooth, технологията Bluetooth Low Energy и такава с повишена скорост, съобщиха от групата SIG (Bluetooth Special Interest Group).

Bluetooth 4.0 стъпва на характеристиките на третата версия на стандарта, в частност на адаптивния протоколен слой (Protocol Adaptation Layer, PAL) на технологията 802.11. Това позволява да се увеличи максималната скорост на предаване на данни до 24 мегабита в секунда.

Режимът Bluetooth Low Energy пък снижава значително консумацията на енергия. Така например, една обикновена батерия за часовник ще осигури автономна работа на Bluetooth устройствата от ново поколение в продължение на година и дори повече.

Преходът към новия стандарт ще направи възможно увеличаването на радиуса на дeйствие на Bluetooth мрежите. Първите устройства с поддръжка на Bluetooth 4.0 се очакват на пазара в края на настоящата или началото на следващата година.

Коментар